VSR-sijoituksia 6 kpl, joista voittoja 0

Päivämäärä Kutsu Luokka Sijoitus
09.08.2015 VSR Helppo A 4/20
07.08.2015 VSR Helppo A 3/10
04.08.2015 VSR Helppo A 2/10
03.08.2015 VSR  Viikon voittaja 1. osakilpailu Helppo A 4/46
30.07.2015 VSR Helppo A 2/23
27.07.2015 VSR Helppo A 3/23

17.06.2016 Maastossa miivin kanssa (kirjoittanut miivi)

Olin saapunut tänään bagteerin ja Röllin kotitallille. Olin tavannut ratsukon kerran aiemminkin, silloin kouluvalmennuksen merkeissä. Tänään olin kuitenkin sopinut, että kävisin huolehtimassa Röllistä, jotta bagteeri saisi vapaapäivän. Hänen toiveenaan oli, että lähtisin Röllin kanssa kävelemään ja ehkä rennosti ravailemaankin maastoon, saisi ori hieman palauttelevaa liikuntaa. Suunnitelma oli kuulostanut hyvältä, ja olin suostunut siihen ilomielin.

Saapuessani tallille huomasin Röllin olevan ulkona tarhailemassa. En hakenut sitä heti sisään, vaan kävin heittämässä omat tavarani talliin ja jäin hetkeksi tutkiskelemaan google mapsin tarjoamaa sateliittikuvaa alueesta. Löysin mukavannäköisen metsätien, johon suunnittelin suuntaavani maastokävelylle. Maastoreitin suunnittelu oli valmis, joten suuntasin kohti tarhoja hakemaan Röllin sisään. Kiinnitin sen tallissa käytävälle ja rupesin varustamaan sitä. Touhu meni hieman sähellykseksi orin ollessa koko ajan menossa johonkin, mutta selvisin kunnialla ulos tallista. Ainoa miinus oli se, että olin jättänyt oman kypäräni talliin, josta jouduin käydä sen hakemassa. Rölli katsoi minua vähän kummastuneena seuratessaan minua takaisin talliin, ihmetellen sitä, mitä se ihminen puuhaa.

Nousin Röllin selkään, kiristin vyön, säädin jalustimen oikean pituiseksi ja suuntasin orin turvan kohti metsätietä. Maastossa Rölli oli alkuun hieman säpsy ja epävarma, ori ei selvästi ollut tottunut maastoilemaan ilman hevosseuraa. Juttelin orille, ja vähitellen se alkoi rentoutua. Annoin sen kulkea puolipitkässä muodossa, en uskonut orin lähtevän käsistä, mutta en myöskään halunnut antaa vieraalle hevoselle täysin pitkää ohjaa maastoillessa. Otin retkellä muutaman ravipätkän, rentoa ravia Röllin päättämässä tahdissa, yhä puolipitkällä ohjalla. Ori oli yllättävän miellyttävä ratsastaa. Ollessamme jo hyvän matkaa yli lenkin puolivälin ori ymmärsi matkamme olevan kotia kohti, ja meinasi lähteä vähän turhan kovaan menoon. "Rauha hei", mutisin orille ja rauhoittelin sitä. Ori rauhoittuikin kävelemään taas rauhassa, kaulaansa pitkälle alas venyttäen. Päästyämme takaisin tallille riisuin orilta varusteet, sipaisin sen karvapeitettä nopeasti sualla ja vein sen takaisin tarhaan, johon oltiin nähtävästi käyty tuomassa päiväheinät lenkkimme aikana. Ori jäi tyytyväisenä syömään ja minä lähdin kohti kotia.

13.06.2016 Mätsärit, tuomari Aaria01733

Jatkamme mätsäri -linjalla. Metsälammelle muuton jälkeen treenaaminen on ollut paljon miellyttävämpää ja onnistuneempaa molemmin puolin. Rölli pääsee lepuuttamaan hermojaan laitumelle muiden hevosten kanssa ja minä pääsen lepuuttamaan hermojani kotiin kahden tammani seuraan.

Röllin kanssa on harjoiteltu näyttelykehässä käyttäytymistä ja ennen kaikkea ihmisen kunnioittamista ja kärsivällisyyttä. Pariin kertaan orilla on päässä pimahtanut paikallaan seisoskelu ja tylsä kehän kiertäminen, mutta kun mukaan harjoitteluun on otettu makupalat ja reilut kiitokset on se hevosestakin alkanut tuntua mukavammalta.

Tämä match show menikin jo huomattavasti paremmin, ja tuomariltakin tuli positiivista kommenttia: "Tuomari saattoi hieman ihastua tähän huomionkipeään rapsutusten kerjääjään. Kaunis väri, nätit takajalkojen merkit. Oli hieman levoton aluksi, mutta esittäjä sai orin hienosti rauhoittumaan." Mätsäreiden parhaiden joukkoon emme päässeet, mutta näin omistajana olen Rölliin tyytyväinen, sillä kehitystä on tapahtunut kovastikin! Vaikka alkuun ori meinasikin vähän pöllöillä omiaan, saatiin kuri nopeasti ja loppujen lopuksi Rölli toimikin kehässä oikein kivasti!

Täytyy melkein alkaa kyttäilemään meille sopivia näyttelyitä, josko Röllille saataisiin ihan virallisia näyttelytuloksia (mikäli vain saadaan orin hyvä käytös ylläpidettyä).

04.06.2016 Muutto Metsälammelle

Jo aiemmin mainitusta laidunpaikasta Metsälammen Ratsutallilla tuli tänään totta, kun kimpsut ja kampsut ja hevonen raahattiin Metsikselle. Rölli oli hämillään tästä järjestelystä, sillä viime kesän ja itseasiassa koko aiemman elämänsä se on saanut asua meidän omassa pihassa, joten parka luuli varmaankin tulleensa myydyksi.

Lastaus ja ajomatkakin sujuivat ilman sen suurempia ongelmia, matka kun ei ollut edes kovin pitkä. Vaikka Röllin kanssa ollaan kisojen puolesta matkusteltu paljon, se varmaankin huomasi rennon suhtautumisen lähtöön, eikä rutiininomaisia kisajärjestelyitä tehty. Tämä sai hevosen hieman ujoksi, sillä vaikka se tavallisesti osaa myös oman tallin ulkopuolella käyttäytyä, nyt se nyrpisteli minkä ehti.

Onneksi Röllin käyttäytyminen hieman parani, kun oli laitumille pääsyn aika. Oikeastaan orin mielentila koki varsinaisen täyskäännöksen laitumille saapuassa, eikä se oikein malttanut pysytellä pöksyissään. Voi sitä mieletöntä iloa ja railakkaita pukkisarjoja, kun Rölli pääsi laukkaamaan muiden hevosten kanssa pitkin tömisevää ruohotannerta.

Välillä sitä tulee mietittyä, että on mulla omalaatuinen hevonen.

02.06.2016 Mätsärit, tuomari AdaN.

Piipahdimme mätsäreissä Röllin kanssa. Minkäänlaista aiempaa näyttelykokemustahan meillä ei ole, mitä nyt kotona on tultu maastakäsittelyä jonkin verran harjoiteltua. Ilmeisesti harjoittelumme on kuitenkin joko mennyt kuuroille korville tai Rölli ei uudessa paikassa malttanut keskittyä, sillä ori tuppasi sähläämään koko ajan jotain ihan muuta. Niin tuomarin, kuin esittäjänkin tuuppiminen oli paljon paikallaan seisomista mielekkäämpää, joten Rölli ei kyllä tänään esiintynyt oikein edukseen. Pieniä hetkiä se onneksi jaksoi olla tuomarin arvosteltavana, mutta muutoin se tuntui oikeastaan vain hääräävän omiaan.

Tuomarin sanojen mukaan "Tuomari sai oman osansa orin varomattomista hellyydenpuuskista, eikä hevosen taluttajakaan jäänyt niiltä paitsi!", joka on kyllä täysin totta. Onneksi, Rölli ei kuitenkaan innostunut näykkimään tuomaria, jota se toisinaan kotona tylsistyessään ja huomiota kaivatessaan tekee! Loppujen lopuksi ei meille sijoituksia tai BIS-kehä -paikkaa herunut, joka tosin ei näyttöosuuden jälkeen tullut yllätyksenä.

No, mutta joskus on tällaisiakin päiviä. Ilmeisesti voisimme vielä hieman harjoitella näyttelykäyttäytymistä ja esittämistä kotona, ennen kuin suuntaamme virallisiin näyttelyihin. Vaikka Rölli tavallisesti on ihan asiallinen kilpailupaikalla, ilmeisesti pelkkä paikallaan seisominen ei ole sen mieleen kotikenttää jännittävämmässä ympäristössä.

Lisäksi Rölli sai kesäksi laidunpaikan Metsälammen Ratsutallilta. Tämä on loistojuttu, sillä hankittuani vielä suomenhevostamman projektiksi Röllin rinnalle, saamme nyt paremmin aikaa keskittyä varsaan kotona. Lisäksi Metsälammella on paremmat tilat, suurempi kenttä ja myös maneesi. Muutaman päivän päästä ajelemme Röllin kanssa Metsikselle, ja herra pääsee viettämään ansaittua kesälomaa!

Omistajana en voi olla kuin tyytyväinen Röllin kisasijoituksiin viimeaikoina. Ori on tehnyt hienoja ratoja, ja juuri edellisissä kisoissa napsaistiin vielä voittokin kaupan päälle. Mietteisiin on alkanut nousta KRJ-laatuarvostelu, jossa olisi jännittävää näin ensikertalaisena käydä näyttämässä hevosta. Sitä ennen pitäisi kuitenkin mahdollisesti saada ainakin muutamia jälkeläisnäyttöjä ja tavoitella ehkäpä paria KRJ-Cup -sijoitusta. Onneksi mihinkään ei ole kiire, ja laatiksiin kurkitaan vasta, kun sinne luullaan olevamme valmiita.

10.08.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Augusta 

Tänään matkustettiin taas Röllin kanssa valmennukseen. Oriin kanssa onkin tullut viimeaikoina kisailtua ahkerasti, joten muu ratsastus on ollut lähinnä rennompaa kotona treenailua. Kunhan talvi tulee ja hallikausi alkaa, niin pitää ottaa tavoitteeksi nostaa treenimäärää, jotta ens kesänä päästään taas näyttämään taitoja kisakentille! Rölli on kyllä ihan kivasti pärjännyt, mutta viimekisoissa on alkanut tulla ongelmaksi, kun Rölli tuppaa välillä näkemään mörköjä eritoten tuomaripäädyssä. Joillain radoilla ori on taas tosi kivan tuntuinen, ja panee selkeästi parastaan.

Tänään valmennuksessa Rölli oli taas alkuun uudella kentällä vähän täpinöissään. Harjoiteltiin siten alkuverryttelyissä etenkin temmonlisäyksiä ja suoralla ratsastusta, ilman aidan tukea. Rölli alkoi tulemaan kuulolle pikkuhiljaa, kunhan oli ensin saanut tuijotella kaikki kulmat läpi. Tehtävänä oli laukanvaihtoja kolmikaarisella kiemurauralla, jonka tulimme alkuun pari kertaa ravissa. Rölli vaatii kyllä jonkin verran verkkaa ja työskentelyä, ennenkuin sitä pääsee ratsastamaan täysillä. Tänään Rölli keveni kivasti laukanvaihtoihin, jotka parin käyntiaskeleen kautta sujuivat tosi mallikkaasti!

Augustan kommentit: "Pyysin Bagteeria ja Rölliä aloittelemaan valmennuksen ihan taivutuksin suurilla volteilla. Temmon lisäyksiä annoin heidän ottaa pitkillä sivuilla uran sisäpuolella. Ratsukko aloitteli verryttelyssä hieman epävarmasti tai jopa pyöriskellen ja katsellen kummissaan. Se tosin oli ihan ymmärrettävää hevoselta joka oli uudella kentällä ihmettelemässä. Pyysin silti että sen kanssa tehtäisiin enemmän työtä ja annettaisiin sille muuta mietittävää. Niin heillä alkoikin jo sujua mukavammin ja Röllin askel muuttui huimaa vauhtia kevyemmäksi. Aiheena oli laukan vaihdot käynnin kautta. Niinpä raviverryttelyn jälkeen annoin heidän tulla kolmikaarisen kiemurauran muodossa laukan vaihtoja parin käyntiaskeleen kautta. Näin nimittäin saataisiin Röllikin vielä pirteämmäksi ja keskittyneemmäksi. Ratsukko aloitti hyvin vahvasti ja jatkoi niin koko tehtävän ajan muutaman kerran jälkeen. Ori laski jo päätään kauniisti muotoon ja selvästi rentoutui. Näin lopetimme hyvän valmennuksen loppuverryttelyin."

18.07.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Reibili

Ihanaa päästä ratsastamaan valvovan silmän alle, jossa ongelmat saadaan kuriin. Tämänhetkisellä tallipaikalla valmentautumismahdollisuuksia ei turhan paljon ole, joten pääosin aina kisoihin ja valkkoihin halutessa täytyy lähteä oman tallin ulkopuolelle. Tänään saatiin kuitenkin reibili valmentamaan meitä kotikentälle saakka, jossa hiottiin koulujuttuja ja kokeiltiin laukanvaihtoja.

Alkuun Rölli oli tapansa mukaan aikalailla omissa maailmoissaan, ja verryteltiin reilusti kaikissa askellajeissa, kunnes ori saatiin kuulolle. Näin kotikentällä ei Rölli nähnyt treenissä mitään tavallisuudesta poikkeavaa, joten ylimääräistä pöllöenergiaa ei juuri ollut - toisin kuin mitä ulkopuolella tuppaa yleensä olemaan. Reibili jaksoi meitä kuitenkin tsempata, joten vähitellen Rölli alkoi tulla kuulolle ja kantaa itsensä kevyemmin. Laukanvaihtoharjoitukset alkuun vähän hirvittivät minua ratsastajana, mutta Rölli yllätti kyllä todella positiivisesti. Nostoissa se oli jonkin verran pohkeen takana, mutta kunhan päästiin vauhtiin niin vaihdotkin sujuivat tosi näppärästi. Pitäisköhän meidän Röllin kanssa tähdätä vaativammalle tasolle?

Reibilin kommentit: "Sain tänään valmennettavakseni kouluratsastuksen merkeissä bagteerin ja hänen komean suomenorinsa Renginrakkauden. Heti aluksi käytiin paikallaan läpi ratsukon varustus, eikä siitä löytynyt mitään moitittavaa, joten päästin ratsukon suorittamaan alkuverryttelyjä. Rölli oli alkuun todella tahmean ja jäykän oloinen, joten pyysin ratsukkoa tekemään paljon taivutuksia, siirtymisiä, esimerkiksi ravia pieni pätkä ja seis, ravia ja seis ja niin edelleen, sekä pieniä voltteja ja neuvoin bagteeria ratsastamaan Rölliä reippaammin eteen. Bagteeri teki työtä käskettyä ja mitä pidempään ratsukko työskenteli, alkoi Rölli sitä mukaa vertyä ja hakea muotoa, olla enemmän pohkeen edessä ja kuolaimella. Välillä jouduin korjaamaan bagteerin istuntaa, sillä kädet meinasivat toisinaan nousta turhan ylös, mutta tarpeeksi useasti muistuteltuani asiasta alkoivat kädet pysyä hyvin paikallaan, eikä Röllikään enää hermoillut ylimääräisestä nykimisestä ja alkoi liikkua koko ajan rennommin ja joustavammin.

Kun ratsukon liikkuminen oltiin saatu hyvälle mallille, pyysin ratsukkoa esittämään pätkän harjoitusravissa. Kaikki näytti erittäin hyvältä, bagteeri osasi istua hyvin syvälle satulaan ja sai orin liikkumaan reippaassa ravissa heilumatta itse holittomasti satulassa, joten en puuttunut siltä osin asiaan enempää, vaan pyysin ratsastajaa pysähtymään, jotta saisin selitettyä seuraavan tehtävän. Tarkoituksena oli tehdä kumpaankin päätyyn pääty-ympyrät ja mennä ne harjoitusravissa, jota jo äsken kokeiltiin. Ympyrän jälkeen tulisi tehdä laukan nosto ja pitkällä sivulla pari laukanvaihtoa, kunnes taas toiseen päätyyn takaisin harjoitusraviin ja pääty-ympyrä, jonka jälkeen lisättyä ravia toinen pitkä sivu.

Pääty-ympyrät harjoitusravissa menivät yhtä hyvin kuin aiemminkin, mutta laukka ei tahtonut ensiyrittämällä millään nousta. Pyysin bagteeria ottamaan ympyrän uusiksi ja valmistelemalla hevosen paremmin pienillä pidätteillä ja paremmalla taivutuksella laukannostoon. Tällä kertaa laukannosto onnistui hienosti, laukanvaihdot ratsukko suoritti moitteetta eikä seuraavalla pitkällä sivulla pyydetty lisätty ravikaan tuottanut vaikeuksia, vaan ratsukko pelasi alun vaikeuksien jälkeen hyvin yhteen. Kaikenkaikkiaan onnistunut valmennus, ratsukolla on paljon vielä vara kehittyä tästä valvovan silmän alla. Annoin ratsukon tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti, kiitin bagteeria että sain käydä valmentamassa häntä ja poistuin paikalta."


Muutoin Röllille kuuluu oikein hyvää, ja ratsastelut ovat hyvällä mallilla. Kisoissa ori on yllättänyt ja pelastanut minut moneen kertaan, ja myös sijoituksia on tullut kisamäärään nähden mukavasti. Muutamat KRJ-kisat on käyty kivalla menestyksellä, ja ollaan siihen rinnalle otettu myös Virtuaalisten Suomenratsujen järjestämät koulukisat. Koska nälkä tunnetusti kasvaa syödessä, olen alkanut kuitenkin ajatella KRJ-laatuarvosteluja myös Röllin kohdalle. En ole koskaan pitänyt itseäni kilpailuhenkisenä tai tavoitteellisena ihmisenä, joten saa nähdä jääkö laatikset pelkäksi haaveeksi. Joka tapauksessa, syksy tulee kovaa vauhtia, ja toivon mukaan myös hallikaudella jatketaan kisaamista ja valmentautumista, eli tallinvaihdos olisi edessä mieluusti ennen lumien tuloa. Olen yrittänyt kartoittaa lähialueen yksityistalleja, sillä mieluusti majoittaisin Röllin suhteellisen rennolle tallille, jossa kuitenkin tarjottaisiin vuokralaisille mahdollisesti muutakin, kuin se laho katto pään päälle. Täytyy tsekkailla ahkerasti avoimia tallipaikkoja!

15.07.2015 Yhteistä treeniä

Rölli on hyväksytty VRL:n hevosrekisteriin numerolla VH15-018-1396, ja myös yhteinen harjoittelu on aloitettu oriin kanssa. Rölli tuntuu joinain päivinä olevan ratsastettaessa tahmea kuin mikä, mutta satunnaisina päivinä sitä saa olla hyssyttelemässä ja pitämässä nuppia ylhäällä, jottei takapää ala lentää. Hyvin ristiriitaisia kokemuksia siis.. mitä nyt näin uudella ratsukolla varmasti osa pientä johtajuuden testausta. Kaiken kaikkiaan Rölli on oikein kiva ja sopiva hevonen juuri mulle ratsastettavaksi, sillä se ei jaksa vapaaehtoisesti pompata kovin korkeaa pukkihyppyä tai keinuhevospomppua, eikä varsinaisesti muutenkaan ole yrittänyt tosissaan saada minua alas. Pientä esteharjoittelua on otettu koulutreenin tueksi, ja Rölli hyppää oikein näppärästi, mitä nyt ei aina tajua katsoa, kuinka korkealle niitä jalkoja tulisi nostaa. Yhdet, ja samalla ensimmäiset KRJ:n kisat on takana, ja vaikka ei sijoitusta tällä kertaa tullutkaan, niin ylsimme hienosti kuudennelle sijalle. Hyvä Rölli!

03.07.2015 Mun hevonen

Tänään oli jännä päivä. Tuskin on malttanut viimeöinä nukkua, kun on uusi hevonen tähtäimessä. Vähään aikaan olenkin vain tyytynyt lähitallin heppojen hoiteluun, eikä oma kaviokas ole varsinaisesti innostanut. Supersöpöllä nimellä ja varsin iskevällä myyntipuheella kaupattu rämäpäinen ori oli kuitenkin aika vastustamaton hankinta. Terhakka pikkuori odotti Susirajan kasvattimarkkinoilla, josta se haettiin traikun kanssa meidän käyttöön sen enempää epäröimättä. Ristittiin ori Rölliksi, joka on varsin käypä nimi tämän luokan suokkiherralle.

Kotimatka sujui varsin innokkaissa tunnelmissa, eikä hevosen kanssa tullut sen suurempia ongelmia. Rölli tuli innokkaasti traileriin, kunhan lastaussillan ohi pujahtamista oli ensin kokeiltu pariin kertaan. Traikusta purkaminen sen sijaan sujui muitta mutkitta, ja kävelytyksen ohessa päästiinkin tutustumaan tallialueeseen. Rölli muutti asumaan läheiselle yksityiselle tallille, josta löytyy meiltä tällä hetkellä laidunpaikka, ja tarpeen tullen karsinakin. Oma pieni, aidattu kenttä on käytössä, ja vähän matkan päässä ratsastuskoulun maneesi, jota tosin emme näin kesällä välttämättä hyötykäytä. Mikäli jäämme samalle paikalle myös laidunkauden jälkeen, niin maneesitreenit hyvällä pohjalla olisivat kyllä mieluisat, sillä Röllistä olisi tarkoitus leipoa ainakin helppojen luokkien kouluheppa. Tavoitteet korkealla! Rölli päästettiin laitumelle tutustumaan muihin hevosiin näin alkuun lankojen yli, ja katsotaan milloin saadaan mahdollisesti siirrettyä herra parin ruunan kanssa samalle laitumelle.

Rölliltä mukaan irtosi hieno nahkariimu sekä ketjunaru, mutta muut varusteet on omassa hankinnassa. Yksi satula löytyykin, mutta eri asia sopiiko se Röllille. Epäilen sen olevan lavoista hitusen kapea, mutta kunhan ollaan sovitettu, niin ollaan taas vähän viisaampia. Uuden satulan hankkiminenkaan ei kuitenkaan olisi järjetön homma, sillä Rölli on tällä hetkellä ainoa hevoseni, eikä tuolle ylimääräiselle yleispenkille ole nyt käyttöä. Suitset saatiin reippaasti kasaan parin sovituksen kautta, sillä remmejä oli kahden hevoskokoisen nupin välillä helppo säädellä, eikä Röllikään koltaan mikään kovin jytky ole.

Rölli saa toistaiseksi olla laitumella 24/7, sen sivussa, mitä siihen tutustutaan lähinnä juoksutuksen ja maastakäsittelyn kautta näin alkuun. Tällaisia kuulumisia tuoreelta hevosenomistajalta!

Rakennekuva © Pirjo Fager-Pintilä
Pääkuva © Kuvaaja ei halua nimeään esille